субота, 21 січня 2017 р.

Крутильні терези Кулона

У скляній банці з нанесеними посередині по­ділками на дуже тонкій срібній дротині підвішено легку, добре ізольовану стрілку-коромисло, на од­ному з кінців якої є маленька кулька, а на іншому – противага. Верхній кінець срібної дротини-нитки закріплений на обертовій голівці приладу, кут повороту якої можна точно відрахувати. Всередині приладу вміщено іншу кульку такого самого роз­міру, як і на коромислі; вона нерухомо закріплена на ніжці. Шкала на скляному циліндрі дає змогу визначити відстань між кульками у різних їх по­ложеннях, а скляна банка захищає коромисло від руху повітря в ній.
Змінюючи значення заряду кульок і відстань між центрами цих кульок, Ш. Кулон установив, що електростатична сила взаємодії двох точкових нерухомих зарядів у вакуумі прямо пропорційна добутку абсолютних значень зарядів і обернено пропорційна квадрату відстані між ними.
Математично  закон можна записати так: F=k(q1*q2)/r*2  де k = 9109 м2Н/Кл2.
Закон Кулона в такій формі справедливий тіль­ки при взаємодії точкових електричних  зарядів, тобто таких заряджених тіл, розмірами яких можна знехтувати порівняно з відстанню між ними. Крім того, він виражає силу взаємодії між нерухомими електричними зарядами у вакуумі.
Сила взаємодії напрямлена вздовж прямої, що з'єднує заряди, причому однойменні заряди від­штовхуються, а різнойменні притягуються.

Немає коментарів:

Дописати коментар