вівторок, 22 вересня 2015 р.

8 клас. Обертальний рух

Важливою особливістю обертального руху є те, що всі точки тіла рухаються з однаковим періодом, але їх швидкість може суттєво відрізнятися, бо всі вони рухаються по колах з різним радіусом. Наприклад, при добовому обертанні Земля навколо своєї осі точки, що знаходяться на екваторі, рухаються найшвидше, тому що їх рух відбувається по найбільшому радіусу.
Рух тіла по колу характеризується не швидкістю руху, а періодом обертання – тобто проміжком часу, за який тіло робить один повний оберт. Іншими словами, період обертання – це відношення часу обертання до кількості обертів, що були зроблені за цей час.
Період звичайно вимірюється в секундах. Якщо говорять, що період обертання 1с, то це значить, що тіло за 1с робить один повний оберт.
Якщо відомий період обертання, то можна знайти швидкість руху.  За час t, що дорівнює періоду Т, тіло проходить шлях, що дорівнює довжині кола.
Ще однією характеристикою обертального руху можна назвати величину, що відображує кількість обертів за одиницю часу. Її називають обертовою частотою n. Дорівнює вона кількості повних обертів, що робить тіло, за 1с.
В системі СІ частота вимірюється сˉ¹.

Немає коментарів:

Дописати коментар