вівторок, 22 вересня 2015 р.

9 клас. Електричний струм

Електричний струм. Джерела електричного струму:
Ми з вами досить часто використовуємо елек­тричну енергію і нам досить складно пристосу­ватися до перебоїв з її постачанням, якщо такі у нас виникають. Коли говорять про використання електричної енергії, то мають на увазі роботу елек­тричного струму. Електричний струм підводять до споживача від електростанцій за допомогою ліній електропередач. Тому коли в будинках не­сподівано гаснуть електричні лампи та перестають працювати електроприлади, то кажуть, що в про­водах зник струм. Що ж таке електричний струм? Слово «струм» означає рух або течію чогось. А що може рухатися в проводах? Можна припустити, що там є якісь частинки, які здатні переміщуватися, причому частинки мають бути заряджені. Ми вже знаємо, що речовини поділяються на провідники та діелектрики. Отже, в провідниках є заряджені частинки, що здатні по ньому переміщуватися, а в діелектриках вони вільно переміщуватися не можуть.
Електричним струмом називають упоряд­кований (напрямлений) рух заряджених части­нок.
Щоб електричний струм з'явився у провіднику, треба створити в ньому електричне поле. Під дією цього поля заряджені частинки, які можуть вільно переміщуватися в цьому провіднику, почнуть ру­хатися в напрямі дії на них електричних сил – ви­никне електричний струм.
Дії електричного струму:
Електричний струм виконує різні дії:
1.     теплову
2.     хімічну
3.     магнітну
Теплова: Якщо після пропускання струму через метале­ву дротину доторкнутися до неї, то можна відчути, що вона нагрілася. Крім цього помітити, що дротина стала довшою і провисла. Отже, струм чинить теплову дію. Теплова дія струму використовується в усіх побутових електро-нагрівальних приладах, вона спостерігається і в електричних лампах роз­жарення.
Хімічна: Під час проходження електричного струму через деякі водні розчини кислот, лугів і солей на електродах, які занурені у розчин, виді­ляються речовини, що є у розчині. Так, при про­пусканні струму через розчин мідного купоросу на негативно зарядженому електроді виділяється мідь. У цьому полягає хімічна дія струму. Хімічну дію стуму використовують для добування деяких чистих металів (наприклад міді, алюмінію) або по­криття одних металів шаром іншого.
Магнітна: Електричний струм чинить магнітну дію. Так, магнітна стрілка, яка розміщена поблизу провідника зі струмом, від­хиляється від свого початкового положення. 
Якщо мідний ізольований провід намотати на залізний цвях і з'єднати з джерелом струму, то така конструкція намагнічується і може притягувати до себе невеличкі залізні предмети: цвяшки, залізну стружку. Якщо струм в обмотці зникає (розмика­ється коло), вона розмагнічується. Це – модель електромагніта. 
Явище взаємодії котушки зі струмом та магніту лежить в основі дії багатьох електровимірюваль­них приладів, електродвигунів, гальванометра (приладу, який фіксує наявність струму).

Немає коментарів:

Дописати коментар